• Setmanes 157 i 158: Les travetes de Montoro a les entitats, protocol de Seguretat Rural, feina en comerç i... una tragèdia

  Aquestes setmanes en sobresurten tres activitats. La primera és la xerrada que va fer una persona de la Fundació Pere Tarrés per explicar com s'ho han de fer les entitats davant la última reforma legislativa que fa que les entitats hagin de portar una comptabilitat, gairebé com una empresa. La indignació dels representants de les entitats, des de les AMPA als clubs esportius, passant per PIOC o els Deixebles (i moltes més), sobrevolava en l'ambient, de l'inici al final. La mesura de Montoro diu que vol perseguir el frau fiscal i el blanqueig de diners, però pas a pas, el govern espanyol només fa que posar traves al món associatiu.

 • Setmana 156: M'han proclamat candidat i Torelló poble educatiu i esportiu

  El passat divendres, els companys em van proclamar candidat a l'alcaldia de Torelló, va ser per unanimitat, fet que m'omple d'orgull de comptar amb el suport unànim de la gent amb qui he treballat els darrers anys i de noves incorporacions de cara a les eleccions del maig. L'assemblea més delicada, però, ha estat la de casa, ja que amb l'arribada de la Isona ara fa tres mesos ha canviat la situació, calia més que mai el suport de la meva companya, la Xènia, que me l'ha donat tota. El meu compromís amb Torelló per ser alcalde és total, ho han estat tots els anys com a regidor a l'oposició i amb més intensitat, sobretot en hores de dedicació, gairebé exclusivament (malgrat no tenir retribució de dedicació exclusiva) a l'ajuntament.

 • Setmanes 154 i 155: El Carnval de Terra Endins i encarant projectes

   Aquestes setmanes el gran protagonista ha estat el Carnval de Torelló, el Carnaval de Terra Endins, un dels millors sinó el millor de Catalunya. Un Carnaval de caràcter popular, que sorgeix des de la ciutadania i on la rua, l'acte central del Carnaval, no és una rua només per mirar des del costat, sinó que hi ha una gran participació de gent disfressada. A més de la rua, comptem amb actes oficials com ara el Pullassu, una de les festes més emergents de Torelló, que dóna el tret de sortida del Carnaval, el dijous llarder, on ens mengem el "pullassu" del Margalef (buuuuuh!).

 • Setmanes 150 i 151: Gràcies Lourdes de comerç i arriba la República de la Barrila

   Això ja fa olor de Carnaval, ja s'acosta una de les dates més senyalades del calendari del nostre poble. Però abans d'arribar aquí, cal apuntar algunes coses, ja arribarem a la proclamació de la República de la Barrila. L'any comença mogut a la regidoira de Comerç. Fins ara teníem una tècnica, la Lourdes Clota, tècnica compartida al Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, finançada a través d'una subvenció de 5 anys, AODL es diu (Agent d'Ocupació de Desenvolupament Local, crec que vol dir).

 • Setmanes 148 i 149: La comunitat musulmana es mobilitza contra la violència sectària a París (Charlie Hebdó)

   Les festes de Nadal acaben i just l'endemà de Reis, la violència sectària d'islamistes radicals sacseja Europa amb l'atac a la seu del setmanari satíric Charlie Hebdó que havia fet caricatures de Mahoma. Per aquelles dates, també hi ha un atac a un supermercat Koesher, jueu, a la capital francesa. Sobretot a França, però també a altres indrets d'Europa, es multipliquen els atacs a les comunitats musulmanes, no de forma generalitzada però si prou per ser significatiu. No és gratuit tota l'acció de moviments i partits islamòfobs arreu d'Europa.

 • Setmanes de 145 a 147: Pressupost i a Torelló un #NadaldeTots

   Aquestes setmanes a Torelló estem vivint un #NadaldeTots, unes festes de Nadal amb una campanya coordinada des de la regidoria de Comerç, amb la voluntat d'ofertar i de mostrar a la gent de Torelló que si vol viure el Nadal al poble ho pot fer, amb ofertes culturals, socials, solidàries, esportives i comercials. Una línia de treball que vam començar fa tres anys i que s'ha consolidat, fent que el Nadal a Torelló s'encari des d'una vessant popular, fent-lo ben nostre des de la diversitat del poble.

 • Setmanes 142 a 144: Un exitós Festival de Cinema de Muntanya amb Campers, abans de l'arribada de la Isona, i 2a Assemblea del Barri de Montserrat i integració tarifària de Torelló a Rodalies, després

   Aquestes tres setmanes han vingut condicionades per un fet excepcional a la meva vida, l'entrada a la vida de la paternitat, ha arribat la Isona que ha suposat un terrabastall a l'agenda (i a les hores de dormir), però amb una gran alegria, sí senyor. Abans de l'arribada de la Isona, vam viure el darrer cap de setmana de l'edició del Festival del Cinema de Muntanya d'enguany, amb un augment de public, sobretot entre setmana. Quan en Joan Salarich, director del festival va dir que aquest any hi havia una programació més que excel.

 • Setmanes 140 i 141: Del nou 9N al Festival de Cinema de Muntanya

  En aquestes setmanes hi ha una data que recordarem col.lectivament, el 9 de novembre. Malgrat no ser la consulta institucional i oficial, i ser un procés participatiu, la mobilització de la ciutadania (més de 2 milions de participants) va fer que l'èxit fos molt potent. A Torelló hi vam participar prop del 67% dels qui tenien dret a vot i una mica més del 90% van optar pel Sí Sí. A destacar la gent que va anar a votar en una urna en un procés que des de l'unionisme obtús titllaven d'acte independentista, i que la butlleta estava marcada amb el Sí No o el No.

 • Setmana 139: Les últimes ordenances fiscals del mandat, entrevista al Canal Taronja i castanyades reivindicatives, populars i participatives

  Aquesta darrera setmana, vam començar amb el Ple Municipal, en el qual vam aprovar les ordenances fiscals de Torelló. El regidor d'Hisenda, l'Albert Portús, va destacar que s'ha mantingut l'IBI i que els valors cadastrals baixen un 20%. La majoria de taxes es mantenen i alguna com la d'escombraries, augmenta. Portús va dir que "afectarà els ingressos de l'Ajuntament, ja que tot i congelar l'IBI hi haurà una davallada important de la plusvàlua i per tant, menys ingressos. Això vol dir que haurem d'afinar més en el proper pressupost.

 • Setmana 138: Dissabte de l'ADET, els joves i la política i assemblea de la bona gent de Protecció Civil

   Aquesta darrera setmana, a més del dia a dia, on sobresurten reunions per les activitats del Nadal a Torelló i de la campanya "Obrim la paradeta" de locals comercials buits, en destacaria el dissabte. Aquest dia vaig poder assistir a una part de la Jornada d'Estudis de la Vall del Ges, que va organitzar la nova directiva de l'ADET, que sembla que van amb molta empenta. Quan vaig ser-hi vaig poder escoltar les comunicacions del Dr Malo, sobre l'evolució de la sanitat a la Vall del Ges en les darreres dècades, i la del president de l'ADET, el Pasqual Bernat, sobre els germans de Sant Vicenç els Arxé, uns inventors ben interessants.

 • Setmanes 135 a 137: Comerç i Participació al Barri de Montserrat i arriba el Cinema de Muntanya

   Aquestes setmanes van començar amb un Ple ordinari que va centrar tota l'atenció els aiguats de l'estiu, ho podeu llegir aquí. Dos dies després una munió de gent es va concentrar davant la Casa de la Vila per rebutjar la decisió del tribunal Constitucional de suspendre la consulta per la independència. No recordo haver vist mai tanta gent concentrada a Torelló, per reivindicar res. La gent vol votar llibertat. Uns dies més tard, vaig participar en a festa del Patchwork del nucli local de Torelló d'Osona Contra el Càncer, ho vaig fer com a jurat del concurs de Patchwork.

 • Setmanes 132 a 134: Torelló dóna suport explícit a la consulta i reconeixement policial pel robatori armat a Mafriges

   Aquestes tres setmanes han estat amb fets bastant excecionals, sobretot un a nivell local i un amb conseqüències a nivell nacional. A nivell local vam fer un reconeixement als agents Bosch, Avilés i Canadell i al sergent Villena pels fets de l'atracament amb armes de foc a Mafriges, on el sergent Villena es va encanonar amb un dels lladres i que va poder reduïr amb el suport de l'agent Canadell sense que ningú prengués mal. El segon lladre, amb la col.laboració dels Mossos d'Esquadra va ser detingut  també.

 • Setmanes 126 a 131: Alcaldia accidental tranquil.la i vacances trencades pels 85 litres d'aigua i pedres com pilotes de tennis

   Com en els darrers anys, la primera quinzena de l'agost m'ha tocat estar de guàrdia i ser alcalde accidental. Al contrari dels darrers dos anys, amb els conflictes pel pont de Conanglell tallat per obres i dels aiguats de l'any passat, aquesta quinzena ha estat tranquil.la, amb les obres de manteniment al casc antic i per les conseqüències dels aiguats de la festa major. Sembla mentida, però les obres al casc antic, van anar a l'hora i sense provocar les molèsties que per sí provoquen unes obres.

 • Setmanes 124 i 125: Visca la festa major!... malgrat la pluja, i un Ple pel mig on es trenca la unitat pel tren

   Aquestes darreres setmanes han estat les de Festa Major de Torelló, que es va iniciar amb la Festa del Batre i la Civada, la Porronada. Com cada any han estat uns dies intensos i ple d'activiats, però aquest any hem tingut un convidat que ens visita massa sovint i que ens sol esguerrar el dia, la pluja (torrencial). El dia del pregó en va caura una, que a més de fer anul.lar el pregó (es va fer dies després per part dels Dansaires de la Vall del Ges) i fer xafastre a la zona dels concerts, va provocar una multitud d'inundacions a molts llocs de Torelló, a més dels llocs crítics.

 • Setmanes 122 i 123: un robatori, la festa de la Joanot i un casament especial

  En aquestes setmanes n'han sobresortit dues coses, l'espectacular robatori amb armes l'empresa de Sant Vicenç Mafriges i el casament molt especial que vaig fer als meus bons amics Maria i Manel. L'atracament va ser amb certa violència a l'empresa i els lladres van fugir amb una moto, essent interceptats pel control muntat per la Policia Local de Torelló, avisat per la xarxa de comunicació Rescat de la polica, van avisar que anaven armats. Des de la comissaria ho vaig seguir em certs nervis, això de les armes de foc no fa gaire gràcia.