Davant la crisi, responsabilitat i sentit de poble o unilateralisme?

Miquel Franch, l'alcalde sociovergent de Torelló, va parlar en el Ple d'ahir sobre els afectes de la crisi a l'ajuntament de Torelló.
Va explicar que hi havia una previsió d'una disminució en la previsió d'ingressos del 2010 d'entre 1M€ i 1,15M€, sobretot a causa de la crisi en la construcció, de la caiguda en l'activitat econòmica (IAE, ja reduit després de les reformes d'Aznar) i de les transferències estatals.
Franch va voler fer un discurs optimista, segons ell. Va comparar-se, crec que desafortunadament, amb ajuntaments que estan estudiant la possiblitat de fer un ERO. No cal fer aquestes comparacions, s'ha de tenir en compte que no parlem de números ni d'encerts (partidistes) si no de persones i famílies que patiran l'atur.
Va dir que continuarien amb l'aposta per la política social i l'educativa i que aquest cop, a diferència de fa un any (quan gairebé van negar que estaríem en crisi! sí sí, com el ZP...), va anunciar que no augmentaria la pressió fiscal a Torelló.
Des d'Esquerra, com a principal partit de l'oposició, creiem que hem de ser reponsables i posar les nostres capactitats i treball al servei del poble. És per això que hem demanat treballar conjuntament les línies de treball en la promoció econòmica i com utilitzem les eines que tenim, com ara el Consorci i Gestiomat. Ha estat trist, però, sentir de Lluís Bassas que  la Taula de la Crisi de la Vall del Ges ha estat parada ("fèiem vacances" ha dit...).
Sembla que administracions superiors comencen a replantejar la manera de treballar en el territori, volent interlocutors que representin una massa crítica superior a les mancomunitats, ciutats i consorcis. Com s'encara des del Consorci aquest fet? Esperarem la reunió que ha de convocar el regidor Fontserè.
Està bé que l'equip de govern vegi que augmentar la pressió fiscal en temps de crisi no és bo per la ciutadania. Està bé la voluntat mostrada per Fontserè de buscar sinèrgies amb l'oposició.
Tant de bo l'equip de govern tingui prou sentit de poble com per no veure sols uns rivals polítics si no com uns representants de part de la ciutadania que poden aportar idees i esforç.
Socialistes i Convergents, Franch i Bassas, han de decidir quin és el model bo davant la crisi, si l'unitalteralisme de les ordenances i del pressupost de fa un any o bé del treball conjunt en temes estratègics com en el Pla de Barris aprovat per l'equip de govern i el principal partit de l'oposició, nosaltres.
Foto: ofrena floral de tots els grups municipals a l'11 de Setembre