A la Ràdio parlant de Cultura

El dissabte 28 d'abril, els grups representats en l'actual consistori vam participar en el programa de tertúlies "Una hora per a tot", conduit per la Judith Camps, que sempre tracta temes relacionats amb la cultura.
I érem els tres caps de llista del PSC (Miquel Franch), ICV-CdG (Montse Ayats) i Esquerra (un servidor). En canvi CiU va venir la Cristina Sala, hauria estat interessant que hagués vingut Lluís Bassas, potser així, a la fi, hauria pogut parlar personalment amb ell. Haurem d'esperar.
La Judith va començar forta, demanant la pregunta amb què ha acabat totes les seves tertúlies: quina puntuació donaríem a les entitats culturals i quina a la política portada per l'ajuntament.
L'únic que va posar nota a l'ajuntament va ser Miquel Franch, l'únic que no va posar un 10 a les entitats vaig ser jo, no perquè pensi que ho fan malament (el contrari! Torelló és un model a seguir en quan al teixit associatiu), sinó que podem fer-ho millor, a Torelló podem arribar a l'excel·lència.
Durant tota la temporada, els convidats van posar notes que la més baixa havia estat un 7 i la més alta el 10. En canvi, per la política feta per l'ajuntament era de suspens.
L'Ajuntament davant un teixit associatiu tant ric, ha portat una política de fiscalització i una tasca burocràtica. A Torelló, amb això no n'hi ha prou.
Al llarg del programa vaig poder assenyalar les línies mestres del programa cultural d'Esquerra Torelló, que s'estructura amb diferents eixos: suport al teixit associatiu, foment de la cultura popular i tradicional, suport a la creació i formació artística, identitat local i nacional.
Personalment valoro molt l'activitat que hi ha a Torelló en la creació de cultura popular, si tinguéssim una xarxa cultural nacional, Torelló seria un referent nacional en la cultura popular. Hi hem de donar suport.
On tots ens hi vam aturar va ser amb els locals per les entitats, Miquel Franch es va dedicar a maquillar l'anestèsia que ha aplicat a la Comissió d'Equipaments Culturals.
Des d'Esquerra aportem la idea de la necessitat d'un espai compartit, de trobada per les entitats, perquè puguin conviure, dialogar, conèixer, enriquir-se. I amb elles, Torelló.
Per acabar vam parlar del Consell de Cultura. La veritat és que es va navegar parlant alhora d'un Consell Municipal de Cultura i el Consell de les Arts i la Cultura, que la generalitat ha d'acabar de reglamentar.
Tothom va apostar per la participació ciutadana, però participació en matèria de cultura... per a què? això en un altre post.