Temes urgents, estratègia i... retallades socials i culturals?

 Avui l'alcalde i els grups municipals de PSC, CiU i ERC (ICV s'ha excusat, però hi havia de ser present) ens hem reunit amb el Delegat de la Generalitat a la Catalunya Central, Jordi Moltó.
Durant la reunió li hem exposat alguns temes que hi ha oberts amb la Generalitat, com ara el mur esfondrat del riu Ges (urgent, però ajornat -eternament?-), la potabilitzadora d'Osona Nord, la contaminació de les aigües de Torelló, el Museu de la Torneria, el cas de les restes arqueològiques del C/ del Pont, 23, l'ampliació de l'ABS de Torelló, la nova estació de tren i el sòl d'industrial públic de les Vinyes.
Primer de tot, val a dir que s'ha de reconèixer el gest del delegat del govern de venir a reunir-se amb l'ajuntament de Torelló, in situ. Ara bé, el missatge que resta a bones i a primeres de la reunió és que el govern de la Generalitat té molt clar que usaran les tisores pressupostàries, però no tant clar els criteris.
En principi un govern és solidari dels compromisos presos pels governs anteriors, però si hi ha dificultats econòmiques haurà de prioritzar. Això ho tenim clar (i esperem que el govern de Mas també tingui clar la primera part de l'afirmació).
A Torelló tenim temes urgents, com és el cas del mur del Ges, que amb les pluges que cauen rau el perill que s'esfondri encara més. Portem 3 anys amb problemes amb el mur i mig anys en situació crítica, amb un col.lector d'aigua afectat inclòs. I sense abandonar el tema aigües, el nostre poble, si no s'actua (sobretot l'ACA) podria arribar a tenir problemes d'abastament en un futur no gaire llunyà. Poca broma.
Però dels temes suggerits també n'hi ha d'estratègics, com pot ser el Consorci de Sòl Industrial Públic de les Vinyes. Seria un error plantejar aquesta eina, que ha de facilitar la captació d'empreses per Torelló com una eina que estigui a punt per quan remuntem la crisi. Just al contrari, la promoció de sòl industrial públic és una eina per ajudar a remuntar la crisi. La Generalitat té una eina estratègica per donar resposta a la desindustrialització d'Osona i de la Vall del Ges en concret. Que la utilitzin i s'hi destinin recursos.
Sóc encara més pessimista amb els cassos de l'ABS i el Museu de la Torneria i de les restes arqueològiques del C/ del Pont, els plantejaments obertament restrictius del Conseller de Salut i en els de l'àmbit de la cultura planegen pesadament damunt del país, Torelló inclòs.