El catalanisme no independentista i la reforma constitucional

 La intocable Constitució Espanyola ha estat tocada. Semblava que fos un document petri inalterable pel pas del temps.
Com que a molts catalans arrapats a l’status quo, sota la bandera del catalanisme, ja els va bé fixar-se horitzons històrics per la nació prou utòpics com per no arribar-hi, pels federalistes (llegiu PSC) o confederalistes (llegiu UDC i part de CDC), es va lligar a la reforma constitucional l’horitzó nacional del nostre país. Era un horitzó trampa, ja que es creien que això mai succeiria, que mai s’obriria el meló de la reforma constitucional, així que el federalisme o el confederalisme sempre quedaria en un camí per fer, tota una cançó de l’enfadós política, que mai acaba.
Però ara estem veient com reformar la Constitució Espanyola és possible i a més, és molt fàcil i àgil, ja que si convé no cal ni referèndum popular. Així que la trampa de la reforma de la Constitució, com a via del catalanisme federal i confederal, ha esdevingut una trampa pels federals i els confederals. La reforma és possible, però cap dels dos ha plantejat les seves tesis en el debat de la reforma. Per no fer, no s’ha ni plantejat una reforma per tal que la Constitució Espanyola contemplés l’Estatut retallat i sentenciat pel Tribunal Constitucional.
I és que el gradualisme, suposa anar pas a pas i quan es dóna l'oportunitat avançar (o si més no intentar-ho). De moment, federalistes i confederalistes s'ho han quedat mirant, per continuar parlant de l'horitzó, però sense fer res per arribar-hi. Per què cap federalista/confederalista o defensor de l'Estatut retallat i sentenciat no presenta una reforma constitcional que inclogui l'Estatut del 30S, el dret a decidir (bàsic per una confederació) o per establir un estat federal?
A partir d’ara, quan ens diguin que són federalistes i confederalistes i quan parlin de la reforma de la Constitució com a fita de país, ja no seran creïbles, perquè no ho han plantejat, i alguns, fins i tot (el PSC) han votat una reforma de tall neoliberal i centralitzador.
Federalistes i Confederalistes, de venedors de fum a venuts.