De les retribucions dels regidors de l'equip de govern de Torelló

En el Ple del dilluns, l'ordinari de març, va ser el primer del govern format per ERC-JpT i CiU, després de la signatura de l'acord estable. Així que vam aprovar el nou cartipàs, amb les delegacions de competències pertinents i també les retribucions pels regidors de l'equip de govern.
I en aquest darrer punt, va ser bastant il.lustrador del paper dels grups municipals de l'oposició. La portaveu d'ICV-EUiA, Roser Mas, va dir que no criticava les retribucions dels regidors "si se'l guanyaven, tant els del govern com els de l'oposició".
El portaveu de PxC, Josep Maria Soldevila, hi va votar en contra perquè està en contra de l'acord de govern (va votar a favor de les retribucions, quan CiU governava en solitari), ja que suposa que "s'exclourà  al seu partit de la política municipal", en clara referència al nostre grup d'ERC-JpT.
El portaveu del PSC, Marc Fontserè, va votar en contra les retribucions per la pujada d'aquestes ja que Torelló té un pressupost inferior a d'altres anys (és igual que el del 2011 i hauríem de veure l'executat real dels anys anteriors), també perquè s'està en plena negociació amb el personal de l'ajuntament, per respecte als aturats (sic) i perquè s'ha apujat l'IBI un 10% (un 8,7%, enfront la pujada a l'any anterior superior al 12%, amb el PSC a l'alcaldia). Per acabar-ho de rematar, Fontserè es va preguntar què es pensarien la gent propera nostra quan diguéssim que el primer que vam aprovar va ser l'augment de les retribucions als regidors.
Trobo molt coherent la posició de la Roser Mas, perquè és la mateixa que va sostenir la Montse Ayats el mandat anterior. La fixació de PxC per ERC-JpT ja no estranya a ningú a aquestes alçades. Però el paper del PSC és bastant sorprenent. 
Primer de tot cal explicar que la pujada a les retribucions és de 100€ mensuals més per part dels regidors amb delegacions, passant de 750€ a 850€ al mes, respecte al mandat anterior. Els Tinents d'Alcalde, que són caps d'àrea, cobrem el mateix (950€) i l'alcalde es manté igual, amb una dedicació que no és del 100%. Fent una ullada global, hi ha menys regidors que el passat mandat (de 13 hem passat a 9) i l'alcalde cobra menys perquè no té la dedicació exclusiva com en Franch. Així que hi ha més feina a fer cadascú de l'equip de govern i, globalment, el cost és inferior. Utilitzar els aturats, és d'una manca de respecte molt dura per part del portaveu socialista i lligar la pujada de l'IBI (amb un arrodoniment molt bèstia del 8,7% al 10%!)  amb les retribucions dels càrrecs electes és d'una demagògia digna d'estudi per la posterioritat. I no vull caure en dir que les hores mínimes de dedicació dels regidors (10) són superiors que en l'anterior mandat (7) perquè els regidors actuals superem aquestes hores i la majoria en l'anterior mandat, també.
Jo no m'avergonyeixo de les retribucions pels càrrecs electes, ja sigui amb el que es paga a l'oposició per assistir a Plens, comissions i juntes de govern, com pels regidors de govern. La fita de les retribucions per l'exercici de la política és una fita de les esquerres, per obrir la política a les classes populars i no estancar-les a les classes benestants. Amb les afirmacions del PSC, fem el joc de l'antipolítica més propera al populisme d'Anglada que a la socialdemocràcia europea. I posa sota sospita als regidors de l'equip de govern, quan al cap i a la fi ni Fontserè, ni Galobardes ni Forcada van decidir aplicar-se una rebaixa signifcativa malgrat la pujada de prop del 12% en l'IBI, la baixa execució real dels pressupostos i l'augment de l'atur durant la seva estada en l'equip de govern.

Per cert, podeu veure què vaig dir en l'assignació de les retribucions dels regidors del govern PSC-CiU de l'anterior mandat en aquest enllaç.
(Imatge: twit del regidor Pere Galobardes, del PSC, no el va fer durant els seus anys a govern... clica per fer-lo més gran)