Setmana 7. El barri de Montserrat, l'associació de veïns i la festa del barri

Aquesta setmana ha estat la de la festa major del barri de Montserrat, el barri on vaig passar l’adolescència i el retorn del període universitari. Ara visc en terra de ningú, enmig del barri de Montserrat i el centre.
L’Associació de Veïns del Barri de Montserrat és una associació de llarga tradició i molt activa, amb gent amb moltes ganes de fer barri. Va haver-hi un temps que es pot considerar l’època daurada de les associacions de veïns a Catalunya, sobretot en el tardofranquisme i durant la transició i els primers anys dels 80. L’associacionisme veïnal era la punta de llança de la lluita pel benestar i la qualitat de vida en els barris, a més de ser un motor de la solidaritat entre veïns i, no cal oblidar-ho, un baluard dels principis democràtics i socials.
Amb la normalització de la democràcia i la millora dels ajuntaments a l’hora de treballar per la millora de la vida als barris i des d’uns paràmetres democràtics, les associacions de veïns van perdre aquella vigorositat cívica, no tant per la manca de ganes, sinó perquè els mateixos veïns es van acomodar sota l’aixopluc de les institucions democràtiques. Aquesta acomodació també s’ha pogut anar veient en altres àmbits de la vida, afectant tot tipus d’associacionisme i participació de la ciutadania en l’esfera pública, més enllà d’anar a votar. I a alguns polítics, això ja els hi anava bé. Ara que aprimen les estructures públiques, que els temps són dolents, l'acomodació egoista ha de deixar pas, de nou a la xarxa social entre la ciutadania, crec que les associacions de veïns tornaran a tenir el reconeixement social que mai haurien d'haver perdut, de forma injusta.
Malgrat tot, l’AAVV del barri de Montserrat manté viva la flama i aquest darrer cap de setmana ha viscut la festa major del barri, una data assenyalada per tots els veïns. Hi ha qui només veu els actes i en gaudeix o els critica (que fàcil és), però poques vegades s’és conscient de la feinada, el temps que s’hi de dedica i els nervis perquè tot acabi funcionant o perquè cap nuvolada t’aixafi la festa. Cal agrair als membres de les associacions de veïns la seva implicació en el seu barri i la seva gent, i no només per la festa del barri. I s’ha de comptar amb ells, des de l’ajuntament, amb el que afecta el barri, ja sigui informar, busca la seva opinió i fins i tot emprendre projectes conjunts.
Cal apuntar que en el marc de la festa del barri, es va fer l'homenatge de l'Imma Bach, bibliotecària de Torelló que es jubila i que va ser la primera bibliotecària de la biblioteca del barri ara fa 25 anys. També al barri es va celebrar una nova edició del GAT Literari, amb una participació de 74 obres!

Galeria de fotos dels gegants i nans al barri de Montserrat, cliqueu a http://www.naciodigital.cat/osona/galeria/2943/pagina1/festa/barri/montserrat/torello