Setmana 8. Una setmana amb 2 plens


Aquesta setmana hem celebrat 2 plens municipals, un d'extraordinari i un d'ordinari. El primer, l'extraordinari, es va fer, simultàniament amb molts d'altres ajuntaments, per fer front a la última maniobra del govern espanyol de Rajoy que obliga a destinar el romanent dels ajuntament sols a pagar els crèdits dels ajuntaments. Tal com va dir un dels alcaldes d'ERC a la comarca en la trobada que vam fer els electes republicans osonencs aquesta mateixa setmana, és com si per llei obliguessin a la gent a pagar les seves hipoteques amb els estalvis que puguin tenir, malgrat que la hipoteca es pugui anar pagant mes a mes. Les dèries centralitzadores de Rajoy, com veiem, no sols afecta a les comunitat autònomes sinó també als ajuntaments. Si continuem així poden arribar a perillar els serveis educatius i socials, per exemple, dels ajuntaments. Mala peça al tel.ler...
Malgrat fer aquest Ple per estricte urgència, ni PSC i PxC van donar suport a l'equip de govern, els últims apuntant-se a última hora al posicionament contrari del PSC, establint una curiosa pinça, que ja s'ha donat amb d'altres casos, com ara en mocions de PxC que han rebut el suport dels socialistes de Marc Fontserè i Pere Galobardes.
En el Ple ordinari, es va aprovar 3 mesures de gran importància. La primera va ser la del Pla Local de Joventut, que ha liderat en Xevi Lozano, i que es va aprovar per unanimitat, malgrat alguns matisos del PSC, tot i que amb setmanes de marge per poder fer aportacions no en van fer ni una.
El segon, va ser el Reglament d'Organització Municipal, el ROM. Potser no dirà gaire res als ciutadans, però és el reglament que regirà la organització de l'ajuntament, establint drets i deures pels grups municipals i pels electes. Fa anys i anys que se'n parlava, però mai s'havia fet res per aprovar-lo, ara ho hem pogut fer. El més rellevant del ROM és la limitació de mocions a presentar (2 per grup municipal per Ple) i que només es podrà presentar una moció que demani el mateix en un Ple. S'havia donat el cas que es presentaven mocions molt similars per duplicat per dos dos grups municipals diferents (PSC i PxC). Tampoc es podrà presentar una moció no aprovada o similar a aquesta en un any (PxC ho ha fet). També es potencia la Junta de Portaveus com a espai de trobada i diàleg entre els grups municipals, de govern i de l'oposició i la Junta Local de Govern passarà a ser estrictament un òrgan de govern, tal com específica el seu nom. Fins ara, es convidava, a discreció de l'alcalde, als portaveus de l'oposició, amb dret a veu però no de vot.
En aquest punt, tots els grups de l'oposició van posar el crit al cel parlant que es coartava la participació de l'oposició i es callava la veu del 50% dels votants de Torelló. PSC i ICV ens van apuntar directament a ERC. Suposo que per càlculs electorals... I socialistes i ecosocialistes, amb PxC, van votar en contra el ROM.
Crec que es van passar de frenada, perquè la veu dels votants dels grups de l'oposició podrà ser representada en el Ple, a les comissions informatives i a la junta de portaveus.  És curiós que en el govern més obert i que interlocuta més amb l'oposició dels darrers 8 anys (és fins on jo sé), se'l titlla d'opac (pel twitter, un regidor fins i tot insinua coses pitjor...). Només cal recordar que l'oposició ara participa en una comissió de seguiment del Pla de Barris, s'ha donat més informació que mai i amb més temps que mai pel Ple de pressupostos, s'ha deixat un mes per fer aportacions al Pla Local de Joventut, etc... Jo em pregunto, malgrat ésser present a la junta local tot i ser portaveu de l'oposició, on es va explicar a l'oposició la desaparció de l'ambulància que substituia les urgències mèdiques? quan se'ns va reunir per informar-nos de la mesa anti-crisi de la Vall del Ges? quan se'ns va involucrar en el Pla de Barris, després d'haver-lo aprovat? i així moltes d'altres coses. L'important no són les eines ni els espais, sinó les ganes de parlar i de deixar parlar. 
Per acabar, en Lluís Sabatés, va presentar les noves tarifes per les escoles bressol, després de la previsió d'una nova retallada de la Generalitat. L'augment en la taxa és de prop del 6%, això és el que hauran d'assumir de més els pares, les empreses concessionàries i l'ajuntament també assumeixen part de la retallada. Malgrat ser una proposta consensuada entre la regidoria d'Ensenyament, AMPAs i concessionàries, el PSC no sols hi va votar en contra sinó que va votar en contra que es presentés per urgència en aquest Ple!

(Vídeo del Ple, de El9TV)