Setmana 15 i 16: Premis de les paneres de Comerç, Revetlla, Ple Municipal, civisme i Festus (amb canvi a la circulació a la Plaça Nova)


En aquestes darreres dues setmanes, a més de la feina quotidiana a diari, sobresurten 4 coses. La primera, que va lligada amb la segona, és la conclusió de la campanya de comerç de Torelló, que també té una dimensió nacional. En aquesta campanya es sortejava quatre paneres a clients del comerç de Torelló, una panera de l'Agrupació de Comerciants, dues del comerç de Torelló i una amb productes de poblacions amb Pla de Barris. Durant el mes de juny 22.000 butlletes van ser dipositades a les urnes pel sorteig, el qual es va portar a terme després de la revetlla infantil de Sant Joan que es va fer a la Plaça Vella. Aquí podeu trobar la notícia amb els guanyadors.
Com ja he apuntat, abans d'aquest sorteig i després, Torelló va viure la revetlla de Sant Joan, diada nacional dels Països Catalans, concepció nacional que la posen en entredit diàriament els estaments espanyols i fins i tot alguns catalanistes benestants del Principat. Al nostre poble aquesta diada s'ha consolidat amb fermesa amb la recepció de la Flama del Canigó i una revetlla popular organitzada per entitats de Torelló. Com moltes coses del poble, aquesta també ha sorgit des de baix, arrelant amb força. Així que amb la revetlla infantil coorganitzada també des de l'àrea de comerç i de Pla de Barris, la dimensió d'enguany ha tingut una realitat més àmplia a nivell d'horari, però també social i generacional, havent aconseguit arribar a diferents edats i públics i haver lligat, cultura, reivindicació nacional, comerç i oci. Un bon còctel relligat pel teixit associatiu cultural i comercial de Torelló.
Deixant enrere la 15 setmana, ens vam plantar el dilluns de la 16a al Ple Municipal. En aquest Ple es presentava l'aprovació inicial de l'Ordenança de Civisme, una ordenança àmplia de 142 articles que regula comportaments, respecte al patrimoni públic i els espais públics, àmbits ambientals, de salut pública i, si concretem més, coses com les caques de gos, les antenes parabòl.liques i roba estesa als balcons, consums al carrer, les terrasses, entre d'altres. Podeu trobar més informació del Ple i de l'ordenança aquí. A aquesta aprovació inicial de l'ordenança (que vol dir que hi ha 30 dies per presentar al.legacions) PSC i ICV hi van votar en contra i PxC es abstenir. El vot en contra del PSC va ser malgrat dir que estaven d'acord en un 90% del text (!) però volien que la retiréssim i que donéssim 15 dies per parlar-ne. Aquests 15 dies són els que han tingut els grups municipals per estudiar el text i no van fer cap aportació. ICV també va dir que no havien tingut temps, això ja m'ho havien dit després que els preguntés. Al Ple sí que van dir coses que no els agradaven, a mi em va cridar molt l'atenció un en què van dir que s'havia de treure l'article sobre la manca d'higiene i l'ostentació d'aquesta manca d'higiene si l'ajuntament no posa a disposició dutxes públiques. Van dir més coses i ja han entrat al.legacions. Tinc la sensació que ICV i PSC van anar al Ple buscant el titular, els primers no hi ha hagut voluntat de diàleg (personalitzat amb mi) i el segon no hi ha hagut temps (15 dies!) i volien que es retirés l'ordenança. És lícit fer això, però hem perdut 15 dies en què podríem haver compartit visions.
La resta de Ple vam veure com PSC i ICV carregaven contra la rehabilitació de Can Parrella, com es creava un guirigall a l'hora de votar una esmena a la totalitat a una moció (amb especial èmfasi pels "veterans" Marc Fontserè i Pere Galobardes, com David Forcada (tal com va fer Pere Galobardes a la Junta de Portaveus) del PSC no donava suport a una moció contra les accions preferents, com David Olivares de PxC perdia els papers i l'alcalde s'hi va haver de posar fort (veieu vídeo) i, entre d'altres més, com PxC insisteix en crear alarmisme social en temes de seguretat (malgrat les dades, vegeu aquí).
El mateix dilluns, es va canviar el sentit del Passatge Barcelona de la Plaça Nova, malgrat algun despistat (o no), el canvi ha estat molt ben rebut.
El divendres el programa dels Agents Cívics, finançats pel Servei d'Ocupació de Catalunya a través de plans d'ocupació va arribar a la seva fi, properament ja farem una avaluació pública dels resultats, que crec que han estat positius, la llàstima és que només han pogut durar 6 mesos. Aquí podeu mirar el twitter i aquí la pàgina de la campanya que s'ha fet a Ràdio Ona.
I el cap de setmana hem tingut el Festus. Realment, haver-lo batallat per donar-li continuitat (que no va ser fàcil perquè no tothom ho tenia clar políticament en els darrers anys) veure com un Festus auster (1 sol dia) ha portat a la gent de Torelló a organitzar activitats paral.leles, demostra que es vol el Festus, que es té ganes de Festus i que segurement el Festus està en procés de reinvenció amb un tarannà d'impuls per la mateixa gent de Torelló. Això, em fa feliç, però cal continuar treballant.