Setmanes 17 i 18: balanç dels agents cívics i l'ofensiva recentralitzadora de Rajoy

 Aquestes dues setmanes sobresurten els dos temes que he plasmat en el títol. Però vull començar amb una cosa que no hi surt, que és l'assemblea de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) que es va fer a la ciutat de Girona. Hi vam assistir l'alcalde, Santi Vivet, i jo. En destacaria dos aspectes. La primera, que es va començar a sentir moltes veus perquè es clarifiqués el full de ruta de l'AMI, sobretot el quan, com i per a què el referèndum per la independència des dels municipis. Es va marcar el 60% de la població de Catalunya adherida a l'AMI a través dels seus ajuntaments. Un segon aspecte va ser el soroll que es va produir en la votació sobre d'una resolució de suport al concert econòmic/pacte fiscal. Una associació de municipis per la independència ha de donar suport a un pacte fiscal? bona part dels alcalde es va abstenir o va votar-hi en contra, malgrat tot, es va aprovar.
En quan al balanç dels agents cívics, vam fer una roda de premsa a l'Arxiu Municipal de Torelló. Hi van assistir els mitjans locals i El 9 Nou i el Canal Català. Podeu veure la notícia a la web d'El 9 Nou i a la de Ràdio Ona, en aquest enllaç podeu veure-hi diferents dades valoratives d'aquests mesos d'activitat dels agents cívics. És una llàstima que aquesta experiència s'hagi fet a través de plans d'ocupació, que duren 6 mesos i que són finançats des de la Generalitat i de fons europeus. Dic llàstima perquè si descomptem els dos primers mesos de formació i els sis mesos que ja no hi seran, fa que aquest projecte tant positiu per Torelló, quedi incomplet. 
Al principi eren unes figures incompreses, tothom es preguntava què feien aquelles persones que anaven amb armilla groga, que si multaven... És per això que vam iniciar una campanya de difusió de la figura a través de Ràdio Ona, vam crear un twitter i vam crear una imatge. Però el més important per normalitzar aquesta figura d'agent cívic ha estat la seva presència continuada al carrer, la seva proximitat i sobretot la bona feina feta pels agents cívics de Torelló, tots i cadascú d'ells. Òbviament que no a tothom n'ha estat content, però majoritàriament sí. Si al principi gairebé ningú entenia la seva figura, ara hi ha molta gent que demana si n'hi tornaran haver.
Espero que l'any que ve en puguem tenir durant tot l'any. L'aposta del foment del civisme i de fer-lo respectar és clar per l'equip de govern, per això els agents cívics, per això l'ordenança de civisme. Apostem pel civisme per qualitat de vida dels ciutadans, pels valors del respecte al bé comú i estrènyer llaços col.lectius i, també, per motius econòmics: l'incivisme surt car al municipi.
I aquesta quinzena l'hem acabat amb les mesures de l'Espanya de Rajoy, centralitzadora i intervinguda de facto. El govern espanyol ha situat una espasa de Damòcles als municipis de menys de 20.000 habitants, ha iniciat un camí de liberalització del comerç que amenaça el model comercial català, ha pujat l'IVA espentant el consum i pujant els costos i ha retallat sous als treballadors alhora que els hi augmenta l'horari laboral. Tot això tindrà afectes a la gent i als pobles. I no positius...
Deixo pel final la mesura que ha proposat Rajoy pel 2015, la de reduir el 30% de regidors dels ajuntaments, a Torelló passaríem de 17 a 11 regidors. Si agafem els resultats del 2011, veiem que la composió del consistori seria de CiU 4 regidors (6 ara), PSC 3 (4), ERC-JpT 2 (3), PxC 2 (3) i ICV 0 (1). Amb això, ja puc dir jo que soluciona res de res!


Entrevista a "La Terrassa", d'El9TV, sobre els agents cívics (minut 14.12)