Setmanes 32 i 33: Ordenances, Torelló territori català lliure, titulars a la premsa i... Torelló solidari!

Aquestes setmanes han vingut marcades pel Ple municipal on vam aprovar les ordenances i la moció que declarava Torelló territori català lliure i sobirà.
El Ple de Torelló va tornar a tenir públic que omplia la sala de Plens. És curiós que aquest públic massiu només ompli les cadires quan es debaten o s'aproven mocions de caràcter nacional, però que aquest públic, excepte en casos puntuals d'algun veí assidu, desapareix en la resta de Plens, alguns tant importants com el dels pressupostos o el de les ordenances. Curiosament, aquest Ple també hi havia les ordenances i estaven al principi de l'ordre del dia, així que el públic ho va poder viure en directe. Però la majoria de comentaris posteriors al Ple van ser d'avorriment. És curiós, que un tema com els impostos i les taxes, que tant preocupen (i molesten) aixequi tant poca expectació i interès quan es debaten i s'aproven. Alguna cosa s'haurà de fer.

En quan a les ordenances podem dir que el més significatiu és que hem congelat la contribució, l'IBI (en realitat es va congelar l'ingrés final, però amb l'adaptació per la revisió cadastral que es va aplicant, alguns rebuts pugen, però moderadament, la majoria que pugen no ho fan més de 20€), hem baixat les deixalles i hem augmentat la bonificació dels cotxes de baix consum i ecològics. També hem adaptat als costos reals la taxa pel servei de grua pels cotxes infractors, s'ha recuperat la taxa per la comunicació de noves activitats amb uns preus molt baixos i s'ha creat una taxa pel servei de teleassistència, similar a molts municipis que l'han adoptat per garantir el servei després que la Diputació deixés de subvencionar-ne una part.
L'oposició i alguns mitjans de comunicació es van centrar en l'aparició d'aquesta taxa, que alguns fins i tot van dir que érem el primer municipi a aplicar-la, error! Aquesta taxa afecta a 361 usuaris i com a molt suposa pagar, com a màxim, 8€ al mes. En cas que un usuari no podés pagar, serveis socials se'n faria cas.
És curiós que hagi passat força desapercebut el fet que l'IBI, la contribució, es pugui pagar en quatre terminis i la de deixalles en dos, fet que redueix la pressió a les economies familiars i en els negocis alhora de fer front a uns pagaments que són bastant importants. Fins i tot, la Roser Mas, d'ICV, va criticar la mesura per paternalista per part de l'ajuntament (sic). Des d'ERC hem batallat des de fa anys perquè el pagament d'aquests tributs es puguin fer el màxim de fraccionat possible. I ho hem aconseguit, sense cost pel contribuent.
Si mireu la imatge de l'apunt, veureu els titulars, a El 9 Nou, que encapçalen la informació de cada municipi respecte les ordenances fiscals. De Torelló en destaquen, primer, que creem la taxa de Teleassistència i, segon, que tota l'oposició hi vota en contra. No és mentida, però s'obvia qualsevol cosa positiva abans esmentades i prou importants. En altres casos s'arriba a matisar molt en el titular, com en el cas de Centelles o Balenyà, per posar dos casos, o fins i tot Tona, amb el tema de suports i no suports a les ordenances. No és mentida, però curiosament el titular i el subtítol són ambdós negatius, malgrat haver-hi aspectes positius i excepcionals a la comarca, com el fraccionament de l'IBI i la baixada de les deixalles.
En quan a la moció independentista, podeu llegir aquest apunt del meu bloc. Només dir aquí que després d'unes negociacions in situ, en el mateix Ple, ja començat, amb el Marc Fontserè, sobre una esmena a la moció del PSC, aquest partit també es va sumar a la moció independentista. 
Finalment, el diumenge 4 de novembre, el Teatre Cirvianum va viure una d'aquelles jornades que a un el fan sentir orgullós de ser pescallunes, ja que amb l'impulsa de l'Emi Ortega i el suport de la colla carrossaire dels Pescallunes i molta altra gent es va omplir el teatre per un concert solidari de Té Delegat's i Tastet de Gospel amb la residència de Cals Avis. Vam omplir fins la bandera, va ser una gran tarda a Torelló. Mireu el blog de Cals Avis.

Enllaços sobre el Ple:
Web de l'Ajuntament de Torelló:
Sorteig de les meses electorals
Web de l'Ajuntament de Torelló:
Torelló ja és territori català lliure i sobirà
Osona.com:
Torelló fracciona els pagaments de l'IBI i de la taxa d'escombraries