Setmanes 47 i 48: Un Carnaval de Torelló des d'un altre punt de vista i una bomba a les escombraries

Aquestes dues setmanes han estat gairebé monopolitzades pel Carnaval de Torelló, una de les dates, sinó la principal, marcada ostentosament al calendari dels torellonencs. Enguany, però, l'he viscut des d'un punt de vista diferent, ja que vaig estar tota la tarda i nit de Carnaval amb el dispositiu de policia local, Mossos d'Esquadra, Protecció Civil, bombers i el Servei d'Emergències Mèdiques, el SEM.
El Carnaval és una festa molt lluïda, la primera vegada que hom hi participa queda gratament sorprès per l'espectacularitat de les carrosses de la rua. Milers de persones són a Torelló durant les hores del Carnaval, arribant a triplicar-se (o més) la població del poble. A darrera del Carnaval hi ha el teixit associatiu que organitza les festes com el Pullassu (una festa de cultura popular que s'ha de viure in situ per veure la seva grandesa), les Senyoretes i els Homenots o la mateixa rua i festa posterior, sense oblidar-nos dels carnavals infantils i de la gent gran. Ciutadanes i ciutadans sense ànim de lucre, que s'estimen el poble i que es mobilitzen per fer una gran festa de Torelló, que obrim a gent d'altres poblacions.
El dia del Pullassu i el de les Senyoretes i Homenots vaig gaudir-ne tranquil.lament, però el dia de la rua ja va ser una altra cosa. Vaig començar el dissabte a la tarda fent un tomb amb el cotxe patrulla, amb persecució inclosa a un cotxe que es saltar un control dels Mossos i que anava amb el frontal aixafat. El vam interceptar la Policia Local i va ser posteriorment detingut pels Mossos. Per sort la dinàmica de tota la nit no va ser tant intensa, al contrari va ser més tranquil.la que anys anteriors, tant en incidents com en serveis d'emergència a causa de l'alcohol. En aquest darrer aspecte van haver menys serveis d'ambulància i més tard que l'any passat. A Ràdio Ona em van dir si estava content per la reducció d'incidents, per estar contents no n'hi hauria d'haver cap, però és bo anar reduint qualsevol tipus d'incidents.
El tema del incivisme és un cas a part, i que s'ha d'encarar més intensament de cara l'any que ve. Tots els qui participem de la festa hem d'entendre l'èxit del Carnaval en bona mesura també és responsabilitat de tots nosaltres.
Des d'aquí, com en tant d'altres casos, vull reconèixer l'enorme tasca (desinteressada econòmicament) dels voluntaris de de Protecció Civil, que sense ells, seria impossible tenir un esdeveniment tant gran i complexe tant ben organitzat en quan a la seguretat i la mobilitat. També cal recordar que a Torelló hi participen voluntaris d'altres poblacions i comarques, gràcies a ells també. 
I la setmana després de la rua de Carnaval, el dia abans d'enterrar el rei, reina aquest any, Carnestoltes en l'enterro de la Sardina, vam trobar... una bomba a la deixalleria!!! Els artificiers dels Mossos d'Esquadra van haver d'actuar al trobar-se una granada, construïda a Espanya als anys 60. Qui pot tenir granades a casa? I a qui se l'hi acudeix deixar-la a la deixalleria!? Al final va quedar amb una anècdota, però preocupa que algú pugui tenir un artefacte d'aquests a casa.
Apuntar que aquestes setmanes també m'he reunit amb el president dels marxants del mercat setmanal, amb l'empresa d'autocars Sagalés per parlar de la línia a Torelló, hem iniciat el treball de coordinació entre policia local i agents cívics i vaig assistir com a representant de l'ajuntament de Torelló a l'assemblea de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) a Vilanova i la Geltrú.

(foto: el meu inici policial del Carnaval)