Setmanes 74 a 77: Un alcaldia passada per aigua

 Recordo que la primera vegada que em van dir que seria alcalde accidental em van dir que seria una cosa tranquil.la, per mantenir el dia a dia de l'ajuntament durant el mes d'agost. La veritat, però és que els dos darrers agostos quan m'he quedat de guàrdia, a l'agost, no ho han estat gens de tranquils.
L'any passat em vaig trobar el problema creat per una manca de senyalització en les obres al pont de Conanglell (paradigma de la burocràcia que ho encalla tot, fins i tot una simple senyal a la carretera). Déu n'hi dó la moguda originada per aquella mala senyalització, que al final vam haver d'actuar la policia local, protecció civil i le regidor Lluís Sabatés i un servidor.
Aquest any el que m'he trobat han estat dues grans plogudes en una mateixa setmana que van provocar inundacions en garatges. El primer dia, mentre voltava amb el cotxe per si havia problemes degut a la pluja torrencial que estava caient, vaig començar a rebre fotografries pel mòbil d'una riuada al carrer Puigsacalm, tocant a la Joanot Martorello. Quan hi vaig arribar, l'aigua cobria el carrer des de la via del tren fins a la Plaça Joanot Martorell. L'aigua provenia d'un túnel de sota la via del tren, a més de tots els carrers que conflueixen al Puigsacalm, que tots hi arriben fent baixada. Després d'avisar la policia local i els bombers i observar, amb impotència els estralls que havia fet l'aigua, amb la inundació de dos garatges, amb dos cotxes a dins que no s'havien pogut treure, vam anar amb en Lluís Sabatés a veure d'on provenia aquella aigua. Darrera de la via del tren vam poder observar un reg que s'obria pas pel polígon i que anant-lo seguint arribàvem fins a camps. Sota la via, al túnel, hi ha una reixa, però que amb tots els residus que arrossegava l'aigua va quedar tapat fent que l'aigua passés per sobre la reixa i literalment desemboqués al C/ Puigsacalm. 
Vaig estar amb els veïns, emprenyats, molt emprenyats. Era normal, no era la primera vegada que els passava i no s'havia actuat. Vaig agafar els seus contactes, per escala afectada, i ens vam emplaçar a buscar solucions. 
El fotut és que al cap d'un parell o tres de dies, va tornar a caure molta aigua. Havíem fet una actuació al túnel de sota la via. Això va fer que aguantés durant una hora una forta pluja perllongada en el temps, però in situ vaig poder veure com de nou l'aigua desbordava els desaigües del túnel i del carrer, altre cop... De nou garatges inundats, i també desperfectes a la zona de l'estació de tren. 
Al cap de pocs dies vam reunir-nos amb els veïns i vam posar damunt de la taula actuacions a curt, mitjà i llarg termini. A curt termini perquè si baixa una "riuada" no vagi a parar l'aigua dins de cap garatge (la forma del carrer així ho provoca...), a mitjà termini evitar que l'aigua que baixa del polígon no arribi i a llarg termini, la construcció del col.lector de la Castea, d'iniciativa privada, que ha de solucionar d'arrel el problema. També ens vam comprometre amb veïns de la zona d'estació de fer actuacions per tal d'evitar problemes similars. I a curtíssim termini, vam deixar sacs per tal de protegir de l'aigua les entrades dels garatges del Puigsacalm i la zona de l'estació afectats. Un regidor de PxC en va fer befa, se'n va enriure, com també que un servidor passés pel twitter un avís del servei d'emergència de la Generalitat. Tot una demostració de l'estil i la frivolitat d'aquest grup polític...