Setmanes 83 i 84: La primera Assemblea de Barri, ja és aquí.

 Durant aquestes setmanes hem viscut el naixement d'una cosa que ha de ser important per Torelló, o així ho espero jo: l'assemblea de barri, òrgan de participació dels barris, lloc de trobada entre ciutadania i l'ajuntament. 
Quan em vaig presentar per primera vegada a les eleccions, al 2003 (i jo amb 25 anyets!), el programa electoral d'ERC ja pivotava centralment amb la participació ciutadana, o millor la participança, que en deia l'enyorat Francesc Ferrer. Vam presentar les nostres propostes de participació ciutadana en el mateix lloc on hem realitzat la primera Assemblea de Barri, el Centre Cívic del Barri de Montserrat. En aquella proposta parlaven de Consells Sectorials i Consells de Ciutadania. Els primers van prendre forma en els Consells Municipals de Seguretat Ciutadana i Mobilitat i el de Benestar Social. Ara, el Consell de Ciutadania ha pres la forma d'Assemblea de Barri.
Que tinguis eines de participació no vol dir que fomentis la participació ciutadana. En els governs dirigits per Miquel Franch (PSC) va ser quan es van aprovar els Consell Municipals, però mai se'ls va creure i els seus regidors no hi van apostar mai. 
Quan vam acordar el govern de coalició entre ERC-Junts per Torelló i CiU, tenia clar que havíem d'exercir la responsabilitat de participació ciutadana i de barris. És per això que vam crear l'àrea de Ciutadania i Seguretat, on agrupaven la seguretat, la convivència, el civisme i la participació en aquesta àrea compartida amb el Xevi Lozano. Després d'un any i mig, ha vist la llum l'Assemblea de Barri del barri de Montserrat.
Vam escollir per fer la primera un tema prou delicat com la reordenació del sentit de la circulació en els carrers de bona part del barri. Un tema delicat per demostrar que no tenim por a la participació, a escoltar la gent i a respondre. Vam presentar una proposta que abans havia estat discutida i decidida en el Consell Municipal de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, a partir de tres propostes tècniques. A l'assemblea els veïns van poder dir-hi la seva i es van recollir les seves observacions i propostes, que ara es valoraran tècnicament i amb una visió de general de la zona, sense caure en particularismes. Un cop haguem resolt, explicarem a l'AAVV com queda tot plegat i informarem públicament de la decisió final.
Posteriorment, en la segona part, es va obrir un torn obert de paraules, on els veïns van poder expressar lliurement els seus neguits, dubtes o propostes pel barri, que les vam recollir i algunes les vam respondre allà mateix.
A l'assemblea, a més d'un servidor, com a responsable de l'àrea impulsora d'aquest lloc de trobada i participació, la de Ciutadania i Seguretat, m'hi van acompanyar l'alcalde, el regidor de Participació Xevi Lozano, l'inspector de Policia, el cap de Protecció Civil, en Lluís Sabatés al darrera, i els membres de l'AAVV del Barri de Montserrat. Deixeu-me fer una última aturada aquí.
Les associacions de veïns són unes entitats que cal reforçar, no des de la subvenció ni des del clientelisme, sinó des de la seva autonomia i la seva representativitat dels interessos dels barris, com a via cívica de comunicació entre la ciutadania i l'ajuntament. És per això, que amb en Xevi Lozano ens hem reunit regularment amb les AAVV del barri de Montserrat i de la Joanot Martorell-La Cabanya. Em trec el barret davant aquests ciutadanas que dediquen temps i esforços a treballar pel seu barri i els seus veïns, més enllà de les festes majors dels barris.
En quan a l'assemblea en sí, podeu llegir en aquest enllaç, la crònica de l'assemblea a:
Ràdio Ona: Valoració positiva de la primera assemblea participativa al barri de Montserrat de Torelló
ERC Torelló: Primera Assemblea de Barri al Centre Cívic del Barri de Montserrat