Setmanes 98 i 99: La memòria ens farà ser més lliure

Si alguna cosa sobresurt en aquestes dues setmanes és la commemoració dels 75 anys del bombardeig a Torelló per part de l'exèrcit franquista,  va causar la mort de la torellonenca Maria Llorà Massó.
Els bombardejos aeris contra la població civil és una arma de terror contra la població del bàndol enemic, que no s'havia emprat mai fins a la guerra civil espanyola, quan els militars sublevats contra la República i amb el suport de Hitler i Mussolini va encetar una pràctica especialment cruel.
Per commemorar aquesta trista efemèride, des la regidoria de Ciutadania Activa, que porta en Xevi Lozano, vam fer implicar els regidors del Consistori Infantil, que representen el nostre present i sobretot futur, un futur que es vol allunyar del terror i la violència com a mitjà que porti a la dominació.
Ha estat emocionant veure la profunda implicació dels nens i nenes, joves regidors de Torelló, del Consistori Infantil.
Abans de llegir, però, van activar la sirena d'emergència, que va glaçar la sang a més d'un. No ens és estrany aquell so, però a la una del migdia d'un 2 de febrer a Torelló...
Finalment, ens vam traslladar al C/ Orís, on el 2004, TILBO i l'Ajuntament, l'Associació Pro-Ateneu de Manlleu i el Consell Comarcal van col.locar una placa commemorativa. Allà vam fer una ofrena florar i vam cloure un acte auster i sobre cantant els Segadors. La memòria ens ajuda a ser justos i lliures, perquè ens explica d'on venim i on som i en sabem els per què. Desconfiem d'aquells que davant les injustícies recepten oblit.
En aquestes setmanes a l'ajuntament també hem tingut Ple, on tots els grups, excepte PxC vam donar suport a la consulta del 9N. Els del PSC també, un gest a saludar, després del boicot permanent al procés per part del PSC a nivell nacional. Malgrat els esforços de Fontserè, portaveu socialista, per dir que el PSC a nivell nacional defensa el dret a decidir, a la seva manera, costa molt de creure...
En el Ple també vam aprovar una declaració de suport a l'escola de Música i es va rebutjar l'impugnació de PxC d'una moció del PSC, sobre Plans d'Ocupació i el Barri de Montserrat, Aquesta moció era la rúbrica de fet del suport del PSC als pressupostos de l'equip de govern. Com que vam rebutjar el suport de PxC, aquests es van sentir tant ferits que a més d'abandonar el Ple, després van voler impugnar la moció. Tot perquè no saben diferenciar entre "moció" (declaració dels grups municipals de control de l'equip de govern i  de declaració d'intensions) i proposta (punt de l'ordre del dia del Ple que normalment fa l'equip de govern de caràcter executiu: pressupostos, modificacions d'aquests, aprovació de reglaments, modificacions del Pla Urbanístic, etc). Es van passar setmanes pel twitter i a la premsa titllant a l'equip de govern d'ignorants, de no conèixer el ROM (reglament de funcionament de l'ajuntament), entre d'altres barbaritats. Finalment, al Ple, la vegonya aliena que jo mateix sentia cap a ells, incapaços, fins i tot, d'admetre el seu error!, crec que és insuperable...
I finalment en aquestes setmanes s'han incorprat tres nous agents de policia local, hem anat fent reunions de coordinació del Carnaval, hem obert un aparcament públic a davant del CAP, a l'avinguda Pompeu Fabra; hem parlat del nou Pla d'Igualtat (i debatut sobre el terme "monomarental", sic), ens hem reunit amb Tal com Som, entitat del col.lectiu LGTB a Osona, i he fet reunió de seguiment amb l'Agrupació de Comerciants.
Seguim.