Setmanes 104 i 105: Al 2013 a Torelló, menys delinqüència i més eficàcia polical

En aquestes setmanes ha tocat presentar públicament el balanç de les dades policials del 2013. Com a regidor de Seguretat Ciutadana sempre he apostat per la transparència, perquè és la millor mesura per desmentir als que volen treure rèdits fent córrer rumors o directament mentides sobre inseguretat ciutadana a Torelló. PxC s'ha centrat en aquest àmbit, sobretot en els darrers plens, totes les preguntes van dirigides contra (sí, contra, perquè són atacs) a mi, i cal mentir, menteixen, eh!
Jo ja estic curat d'espants, costarà que em puguin sorprendre els regidors xenòfobs de Torelló (encara que no ho descarto....), un cop vist que van impulsar una recollida de signatures contra la inseguretat en una zona de Torelló que és la més segura de totes! I comptant que Torelló per sí mateix ja és segur...
Passant a les dades reals, a la presentació pública que vam fer a la comissaria, l'Inspector de Torelló i un servidor, vam poder constatar que els fets delictius van baixar més d'un 22% (de 427 a 333) i en canvi les resolucions (del 43% al 51%) d'aquests i les detencions van pujar (de 39 a 60). Cosa que vol dir que a Torelló, el 2013 va ser més segur i la policia va ser més eficaç.
Si entrem en els delictes, veurem que els més importants són contra el patrimoni (el 66% del total) i dins aquestes, hem pogut reduir respecte el 2012 els robatoris en interiors de vehicles, passant de 49 a 12.
Aquestes dades ens posen, en paraules dels Mossos d'Esquadra en el Consell de Seguretat Ciutadana i Mobilitat de principis d'any, que els nivells de fets delictius a Torelló està a nivells de la regió del Pirineu, on tenen les dades més baixes de Catalunya, molt per sota de la Província de Barcelona així com també de la Catalunya Central o Girona.
Tal com explica el 9Nou.cat, el repunt de fets delictius del 2012 com ara en el robatori de vehicles o en establiments va venir per una banda que actuava a nivell català i que rebentava màquines escurabutxaques i que van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra, i per l'altra banda per delinqüents reincidents de Torelló, que van deixar d'actuar després d'aplicar un dispositiu especial per part de la Policia Local de Torelló. A més també s'ha donat resposta al fet de l'augment d'un fet delictiu nou a Torelló, el de robatoris a l'interior de vehicles, que com he dit abans hem passat de 49 a 12 en el darrer any.
Cal felicitar a la Policia Local de Torelló i als Mossos d'Esquadra, així com a la col.laboració ciutadana, sempre imprescindible. Són dades molt bones, però no podem abaixar la guàrdia, el context socioeconòmic és complicat.
Per altra banda, també apuntar, més a nivell personal que a nivell de regidor de l'ajuntament, que en aquestes setmanes es va constituir el Consell Assessor en matèria de Drogodependències d'Osona (podeu veure el vídeo de la notícia aquí) i que el dia 7 de març amb els companys de l'ANC Vall del Ges vam omplir el Cirvianum amb Carme Forcadell, Marina Comas i Roger de Gràcia. Quin goig que feia!
I per cert, el Club Tenis Taula torna a ser de primera!!!

Enllaços sobre la presentació de les dades policials:
Ajuntament de Torelló:
El balanç del 2013 de la Policia Local indica una disminució “substancial” de l’activitat delictiva a Torelló
Ràdio Ona:
La delinqüència disminueix a Torelló durant el 2013
El9nou.cat:
El desmantellament de dos grups de lladres, durant el 2013, fa reduir considerablement el nombre de robatoris a Torelló 
Al maig del 2012 vaig fer balanç de les dades de maig-2011 a maig 2012, podeu veure aquí la notícia i el vídeo: Baixa la delinqüència a Torelló
(compte, que les dades presentades últimament són de GENER de 2012 a GENER de 2013)