Setmanes 126 a 131: Alcaldia accidental tranquil.la i vacances trencades pels 85 litres d'aigua i pedres com pilotes de tennis

 Com en els darrers anys, la primera quinzena de l'agost m'ha tocat estar de guàrdia i ser alcalde accidental. Al contrari dels darrers dos anys, amb els conflictes pel pont de Conanglell tallat per obres i dels aiguats de l'any passat, aquesta quinzena ha estat tranquil.la, amb les obres de manteniment al casc antic i per les conseqüències dels aiguats de la festa major.
Sembla mentida, però les obres al casc antic, van anar a l'hora i sense provocar les molèsties que per sí provoquen unes obres. En quan a les conseqüències dels aiguats, em vaig reunir amb els veïns de l'Avinguda Pirineus, que actualment és el punt més complicat de solucionar les inundacions, a la reunió hi havia el regidor adjunt d'Urbanisme, Lluís Sabatés, tècnics de l'ajuntament i de la companya de l'aigua, que van poder explicar la dificultat de trobar una solució que no sigui la de canviar el tub que passa per sota a terra, que és molt petit, per això les reixes que es van posar no xuclen l'aigua, perquè es col.lapsa. És molt frustrant no poder donar cap solució immediata concreta, sobretot perquè fa més de 5 anys que hi tenen problemes, com també a la zona de la Joanot Martorell/Puigsacalm, però allà es va poder arreglar el problema d'embassament.
En dis altres punts problemàtics, com és la Ronda Pollancredes i la Placeta Pujol, es van construir reixes que haurien de permetre xuclar les aigües pluvials i tirar al riu.
També com a alcalde accidental vaig poder visitar el casal social d'estiu de la Pere Tarrés i la regidoria d'Educació que es va fer a l'agost, per canalla amb situació de vulnerabilitat.
Després vaig començar les vacances que es van acabar de cop i volta amb l'aiguat del passat divendres, quan van caure 85l/m, amb una gran pluja continuada durant més d'una hora. És l'aiguat més imponent en els darrers anys, més que l'espectacular aiguat de la Festa Major.
Aquest divendres, a excepció de l'Avinguda Pirineus on vaig comprovar in situ com s'anava col.lapsant la reixa per l'aigua i el nivell de l'aigua pujava imparablement fins a inundar els garatges (i els baixos!), les mesures fetes a diferents punts de Torelló van funcionar (a Pollancredes, Placeta Pujol i Puigsacalm), però quan feia més o menys 45 minuts que la tempesta queia es va negar tot el poble, sense aturador, amb carrers compartits amb autèntiques riuades. La impotència davant l'aigua és molt gran, perquè és imparable. Portem un estiu amb pluges excepcionals, però la del divendres, és l'excepcionalitat dins l'excepcionalitat, els 85l de Torelló només els van superar els més de 100 de Roda de Ter.
I l'endemà, el dissabte, tornàvem a esperar una gran tempesta d'aigua. Però enlloc d'un gran aiguat ens vam trobar una pedregada amb pedres de gel amb un diàmetre semblant a una pilota de tennis que van caure sense aigua. Amb els veïns del meu carrer observàvem atònits les pedrasses que queien i l'escruixidor soroll a l'estimbar-se al terra, damunt les cases o als cotxes. Després aigua, assumible, però també llamps, un dels quals va provocar un incendi en uns baixos on hi havia un negoci. No vam tenir aiguat, però sí pedra gegant i un incendi...
Aquests són moments de nervis, de tensió, d'impotència, però hem de ser conscients que els 85l/m del divendres Torelló és incapaç d'assumir-ho, la infraestructura que tenim és totalment insuficient i des de fa anys no es fa actuacions macros que ho haurien pogut solucionar, però hauríem de veure si fins i tot així, hauríem estat capaços d'aturar les conseqüències de l'impressionant aiguat...

Ràdio Ona: El temporal més fort de l'estiu deixa a Torelló deixa 83,5L/m2 
Osona.com: Torelló registra 208 litres d'aigua el juliol, la xifra més alta de tot Catalunya
Osona.com: Vídeos i fotos de les inundacions al nord d'Osona
O
sona.com: Una forta pedregada colpeja el nord d'Osona