Setmana 139: Les últimes ordenances fiscals del mandat, entrevista al Canal Taronja i castanyades reivindicatives, populars i participatives

Aquesta darrera setmana, vam començar amb el Ple Municipal, en el qual vam aprovar les ordenances fiscals de Torelló.
El regidor d'Hisenda, l'Albert Portús, va destacar que s'ha mantingut l'IBI i que els valors cadastrals baixen un 20%. La majoria de taxes es mantenen i alguna com la d'escombraries, augmenta. Portús va dir que "afectarà els ingressos de l'Ajuntament, ja que tot i congelar l'IBI hi haurà una davallada important de la plusvàlua i per tant, menys ingressos. Això vol dir que haurem d'afinar més en el proper pressupost.
A mi, m'agradaria posar èmfasi en la voluntat de contenció de la pressió fiscal en els darrers anys, que s'ha anat congel.lant l'IBI, alhora que s'ha anat rebaixant el valor cadastral, amb efectes beneficiosos de cara a tributs estatals o la Plusvalua.
També, per necessitat, s'ha creat una tarifa de 0,12€/m3 d'aigua consumit per finançar inversions necessàries en clavegueram.
Voldria apuntar, a més, que ICV va posar en dubte el pagament fraccionat de l'IBI i la taxa de les deixalles, pels suposats costos financers que comporta a l'ajuntament.
Des d'ERC ens reafirmem en l'aposta pel pagament fraccionat de l'IBI i algunes taxes, ja que facilita el pagament d'aquests tributs (dels més voluminosos) a la ciutadania, una vella reivindicació del nostre grup i que després de reiterades negacions per l'anterior alcalde, es va poder aplicar.
A les ordenances hi va donar suport al PSC, ICV es va abstenir sense aportar cap proposta alternativa o complementària en ferm i alhora reclamant més participació de l'oposició. PxC s'hi va oposar.En el mateix Ple es va aprovar una moratòria de com a màxim un any i no prorrogable de permisos per equipaments d'usos religiosos, per tal d'ordenar urbanísticament els usos religiosos en el Pla Urbanístic de Torelló, que per llei hi estem obligats pel 2019. Tots els partits hi vam votar a favor, fins i tot PxC, malgrat no tenir gaire cñar què votaven i apropaven, perquè van parlar de prohibicions de mesquites a Torelló ...
I la setmana la vam acabar amb una entrevista al programa Cap i Casal del Canal Taronja, amb la Isabel Campos (el podeu veure més amunt), amb una castanyada reivindicativa del col.lectiu #PqnoensfotinelTren i amb la castanyada popular del barri de Montserrat, on l'AMPA de l'escola de la Vall del Ges va fer un taller per la canalla. En aquesta castanyada es va cloure la primera fase de recollida de propostes dels veïns per l'ús del camp de futbol del Montserratí.