Setmanes 140 i 141: Del nou 9N al Festival de Cinema de Muntanya

En aquestes setmanes hi ha una data que recordarem col.lectivament, el 9 de novembre. Malgrat no ser la consulta institucional i oficial, i ser un procés participatiu, la mobilització de la ciutadania (més de 2 milions de participants) va fer que l'èxit fos molt potent. A Torelló hi vam participar prop del 67% dels qui tenien dret a vot i una mica més del 90% van optar pel Sí Sí. A destacar la gent que va anar a votar en una urna en un procés que des de l'unionisme obtús titllaven d'acte independentista, i que la butlleta estava marcada amb el Sí No o el No.
Les conclusions de la jornada han estat varies i previsibles, un gran èxit per part dels partits sobiranistes (i realment ha estat un èxit, més de 2 milions votant en un procés sota amenaces judicials espanyoles i amb una infraestructura insuficient, com ara els punts de votació, molt menors que en les eleccions). Els unionistes obtusos es divideixen entre els que neguen la realitat i els que ataquen al govern del PP de tou i per no haver enviat la Guardia Civil a treure les urnes.
A Torelló, cal remarcar la feina de tots els voluntaris, entusiastes del tot. Només calia veure la cara d'alegria (i els crits i les abraçades) quan 3 suplents van haver d'ocupar una taula de votació. Espectacular, també, el rigor en què es van portar a terme les votacions, mirant DNI (perquè ningú de Tona, per exemple, votés a Torelló) i fent el registre de la votació.
També cal reconèixer la tasca de l'ANC de Torelló, muntant un bus que va voltar tot el dia per portar gent i tornar-la des del punt de votació, l'IES Cirvianum. També van llogar un taxi adaptat per les persones amb problemes de mobilitat. Ens hem de treure el barret!
El punt negatiu, va ser la foto que van anar a buscar (i van aconseguir) els de PxC de Torelló, en nom de tots els xenòfobs i unionistes recalcitrants d'aquest partit de tota la comarca. La foto en qüestió va ser posar una denúncia als jutjats de Vic per la consulta i que es retiressin les urnes... Van sortir fins i tot a La Vanguardia!
Però la cara d'il.lusió de tota la gent que va passar per l'IES Cirvianum per votar, malgrat fer cues, val qualsevol foto fatxa (negar el dret a vot, és ser fatxa) a La Vanguardia. Ara només cal que aquest procés participatiu ajudi a portar-nos a bon port (fent símil mariner).
I uns dies després, vam estrenar el 32è Festival Internacional de Cinema de Muntanya, destacant dues pel.lícules a la inauguració: "Cervino" la que es considera la primera pel.lícula de Muntanya, de principis del segle XX (una joia!) i "Joana pel camí dels Matxos", una pel.lícula de torellonenc Isaac Moreno, que a través de la Joana Roma i de la cursa dels Matxos ens introdueix en el món de les curses de muntanya i en el nostre paisatge amb espectaculars imatges.
El dissabte vam guadir de la II Jornada Gastronòmica del Cinema de Muntanya, amb els cuiners de Cal Pagès, Tse-Tse, L'Olla dels Experiments, L'Auró i La Rectoria d'Orís. Quin fart de degustar exquisiteses! Estofat de poltre, botifarra de Cèrvol, una modernització de l'escudella i carn d'olla, patat del bufet trufada o bé amb crema de ceps... Valga'm déu!
Al costat de la carpa gastronòmica i hem sumat inflables, una fira de productes artesans dels parcs naturals catalans, slackline, un rocòdrom, i street boulder, escalar en edificis, poca alçada, com ara el teatre o les voltes de la Plaça Vella. De mica en mica anem consolidant el Fest OFF del Cinema de Muntanya, ara fa tres anys que vam començar amb els menús del Cinema de Muntanya, que encara es fan; l'any passat vam fer la I Jornada Gastronòmica i enguany hem ampliat programa d'activitats. La setmana que ve, el diumenge, a la Carpa Gastronòmica hi haurà maridatge de cervesa artesana amb tapes i música del col.lectiu "Notes de Maridatge" i la I Fira Cammper a la Plaça Nova.