Setmanes 154 i 155: El Carnval de Terra Endins i encarant projectes

 Aquestes setmanes el gran protagonista ha estat el Carnval de Torelló, el Carnaval de Terra Endins, un dels millors sinó el millor de Catalunya. Un Carnaval de caràcter popular, que sorgeix des de la ciutadania i on la rua, l'acte central del Carnaval, no és una rua només per mirar des del costat, sinó que hi ha una gran participació de gent disfressada.
A més de la rua, comptem amb actes oficials com ara el Pullassu, una de les festes més emergents de Torelló, que dóna el tret de sortida del Carnaval, el dijous llarder, on ens mengem el "pullassu" del Margalef (buuuuuh!).
El divendres tenim les Senyoretes i els Homenots i el dissabte la gran Rua. El diumenge el Carnaval infantil i el dimecres següent s'acaba la República de la Barrila amb l'enterrament de la Sardina i l'entrega del falatell a les autoritats.
El Carnaval segurament és la data més important de Torelló i es viu durant molts mesos, amb el treball que fan els grups carrossaires, el cor de la festa.
Des que sóc regidor de Seguretat Ciutadana, però, em toca viure'l d'una manera diferent. Poques carrosses veig, al marge de les que aparquen a davant de casa o de les que veig al final, si passo per la Plaça Joanot Martorell.
Veig la part més desagradable del Carnaval, que existeix en qualsevol acte multitudinari a qualsevol lloc. Però passen els anys i un no s'hi acostuma. Fa feredat sobretot veure alguns adolescents, a vegades molt jovenets que acaben la festa abans d'hora. I jo em pregunto i on són els seus pares?
Aquest Carnaval, el que gairebé ningú veu hi són agents de policia local, Mossos d'Esquadra, voluntaris de Protecció Civil (més de 60, de Torelló i d'arreu del país, i membres dels serveis sanitaris, els del CAP inclòs). Tots ells són imprescindibles, al costat de la organització perquè el Carnaval tothom s'ho passi el millor possible. Sempre hi hauran incidències (pensem que aquell dia la població de Torelló es multiplica), però entre tots les intentem minoritzar.
Enguany, El 9 TV va fer un seguiment, càmara en mà d'aquest Carnaval. Es va centrar bàsicament amb els Mossos d'Esquadra, però us podeu fer una idea de com van les coses, no és molt llarg i el podeu veure a continuació:

I malgrat l'energia que demana el Carnaval, l'activitat com a regidor en altres temes no s'atura i durant aquests dies hem anat encarant la botiga el carrer de l'abril, la Festa Major del Barri de Montserrat i el Pescabirres del març, per exemple. Torelló no s'atura!