Setmanes 157 i 158: Les travetes de Montoro a les entitats, protocol de Seguretat Rural, feina en comerç i... una tragèdia

Aquestes setmanes en sobresurten tres activitats. La primera és la xerrada que va fer una persona de la Fundació Pere Tarrés per explicar com s'ho han de fer les entitats davant la última reforma legislativa que fa que les entitats hagin de portar una comptabilitat, gairebé com una empresa. La indignació dels representants de les entitats, des de les AMPA als clubs esportius, passant per PIOC o els Deixebles (i moltes més), sobrevolava en l'ambient, de l'inici al final.
La mesura de Montoro diu que vol perseguir el frau fiscal i el blanqueig de diners, però pas a pas, el govern espanyol només fa que posar traves al món associatiu. Una primera acció va ser la iniciativa que feia que s'haguessin de fer contractes professionals a entrenedors de futbol base dels clubs esportius de cada poble. Ara aquesta reforma... Sembla que els hi faci nosa que la ciutadania s'organitzi per fer fer una activitat pública, compartida. Potser ens volen adormits i aïllats ciutadans... Podria ser.
Per altra banda, aquests dies hem començat a treballar la botiga al carrer de primavera, que es fa el centre (a la tardor es fa al Barri de Montserrat). També amb comerç estem dissenyant les accions a fer amb els locals buits i la seva promoció, emmarcades en la campanya de la regidoria "Obrim la Paradeta". Estem embastant una base de dades pública de locals comercials buits.
I finalment, i no menys important, vam presentar a la Coromina, el treball que han fet els voluntaris de Protecció Civil a les cases de pagès de Torelló que ha acabat materialitzat en un protocol d'emergència en l'àmbit rural a Torelló, on hi ha dades d'interès pels cosses d'emergència (policia, sanitaris, bombers) en cas d'emergència. En la presentació, en Pep Llach, pagès de Torelló, explicava el cas d'un incendi de fa anys, quan els bombers no sabien arribar a la casa. També, cal tenir en compte que cada cop hi ha més cases qe no tenen activitat de pagès, el que canvia el perfil d'aquests veïns.
I per acabar, però, no puc obviar la mort del Ramon Hidalgo, de Torelló, treballant, en un tràgic accident. El tanatori ple, amb gent a fora durant la cerimònia, demostra l'impacte social d'aquesta mort. Des d'aquí el meu suport a la vídua, la Pilar, companya de l'ANC, i a la família del Ramon.