Discurs en la sessió de la Constitució del Ple del mandat 2015-2019

Avui comença un nou mandat a Torelló, constituïm un Ple municipal resultant de les darreres eleccions municipals. Com tothom ja sap, el nostre grup ha viscut aquests resultats amb una sensació agredolça ja que hem aconseguit els millors resultats d’ERC a Torelló des de la recuperació dels ajuntaments democràtics, esdevenint per primera vegada la segona força política al Consistori i superant el miler de vots. Ara bé, aquests resultats positius s’han vist ensombrits pel fet que per quatre vots ens hem quedat a les portes d’aconseguir un quart regidor. Aquest quart regidor per ERC-JpT hauria canviat substancialment l’escenari polític de Torelló durant els propers anys.Més enllà dels resultats propis, des del nostre grup analitzem els resultats com una valoració positiva de la ciutadania de l’acció de govern de CiU i ERC-JpT en el darrer mandat, ja que nosaltres hem sumat més de 250 vots i CiU més de 100 més, això en un mandat marcat pels efectes de la crisi econòmica i socialment parlant i també en les finances.

Els resultats també ens mostren que l’extrema dreta xenòfoba ha estat escombrada per l’electorat del nostre municipi. Des de la institució hem lluitat per plantar cara a PxC, desmuntant amb arguments les seves mentides i les seves provocacions, bloquejant qualsevol tipus d’acord amb ells quan s’hi va estar temptat puntualment, i per això ens van insultar, uns insults tant ensucrats com “Emperador”, “Àngel caigut”, “casta” o “gran manipulador”, uns insults que han estat un gran honor rebre’ls.
També hem lluitat contra els piròmans socials de PxC trepitjant carrer i desmuntant les seves mentides. Sabem, i estem orgullosos que sigui així, que no és mèrit només nostra, que hi ha hagut un gran consens social per aïllar els que han atiat l’odi i el conflicte, intentant trencar la convivència per interessos electorals. I entre tots hem aconseguit que ara puguem dir que tal com van entrar de cop i volta amb 3 regidors en les darreres eleccions, ara els hem expulsat també de cop i volta de les institucions amb els vots, amb la democràcia. Vam iniciar el passat mandat amb la ciutadania clamant “Tos som de casa” davant de l’ajuntament, avui ho podem dir tots els grups municipals del Ple.

No vull oblidar-me de recordar que també ha desaparegut del consistori la representació d’un partit històric a Torelló, ICV, present a l’ajuntament ja des dels inicis com a PSUC. A vegades ens hem entès, a vegades no, però des d’ERC-JpT ens sap greu que Torelló no pugui comptar en el Ple amb una formació que sempre ha treballat pel bé del municipi, i que serveixin aquestes paraules com a reconeixement de la tasca feta per ICV.

D’aquestes eleccions també en podem treure la conclusió que els vots de partits que van signar els acords de l’ANC superen a bastament als que no. Torelló, doncs, ha votat majoritàriament independència.
Esperem, que el camí engegat en l’àmbit nacional en el passat mandat tingui continuat, oblidant per sempre el mandat sociovergent d’una ressaltada tebior nacional, amb el seu punt de zenit quan l’equip de govern del PSC i de CiU van negar-se a donar suport a les consultes del 13D. Des del nostre grup, però, ens fan patir les paraules a la premsa del que serà l’alcalde el proper mandat, Santi Vivet, afirmant que donaria suport a la proposta de Duran i Lleida a la consulta interna d’Unió que faràn demà, un dia després de la constitució de tots els ajuntaments. Demà, Torelló serà present en la votació a través del seu alcalde i ens preocupa que Torelló es posicionarà sota l’ombra de Duran i Lleida.
Des d’ERC-JpT, i segur que no ho farem sols, treballarem i estarem amatents perquè es compleixin els acords de l’ANC que quatre dels cinc grups municipals presents al consistori van signar i que qui estigui al govern, si els ha signat, els respecti. I no només això, sinó també treballarem per continuar amb un tarannà inclusiu per incorporar en el procés al màxim de persones més.

En quan a l’eix social, la conclusió és que els vots a partits d’esquerres han superat en escreix a la proposta de dreta. Hi ha hagut 3.400 vots a opcions d’esquerres, per 1.905 a favor de la dreta. I aquests nombres s’han traduït en una majoria de regidors d’esquerres amb 10, enfront dels de la dreta, amb 7.
Torelló és un poble que ha votat esquerres, però està clar que l’ajuntament no el liderarà cap partit d’esquerres. Malgrat que numèricament era possible plantejar una alternativa de progrés, des d’ERC-JpT, com a formació d’esquerres més votada, no hem plantejat un acord d’aquestes característiques a les altres formacions. Per nosaltres la diferència de regidors entre el primer i el segon partit és excessiu ni tant sols per explorar a dia d’avui un alternativa d’aquest tipus, que seria ben legítima.

ERC-JpT hem decidit, com s’ha vist, presentar candidatura a la investidura per l’alcaldia. Érem conscients que no teníem opcions de ser els més votats, però ho hem fet per tres raons:
La primera és perquè ens vam presentar com a alternativa a CiU per aconseguir l’alcaldia, no ho hem aconseguit, però hem de respectar al més del miler de ciutadans que ens han votat per ser alternativa, des de l’esquerra i des de l’independentisme. Sabíem que era agosarat davant un escenari amb esquerra dividida en cinc partits i sols un de conservador i un d’extrema dreta. Però crèiem que la feina feta a l’ajuntament i la nostra proposta política ens situava en aquest paper. I avui en aquest Ple s’ha vist plasmat en escons el que es va plasmar en vots en les eleccions. No ho hem aconseguit, però hem iniciat un camí que no hem volgut abandonar en aquesta votació sinó que mostrem la voluntat de persistir en liderar un govern d’esquerres a Torelló.
I aquesta és la segona raó, la de mostrar que la nostra aposta ferma per ser alternativa per aconseguir l’alcaldia des d’una perspectiva d’esquerra s’ha iniciat i no ha acabat, la nostra candidatura en aquest Ple és la demostració d’aquesta voluntat de fer camí per aconseguir el nostre objectiu.
Una última raó és perquè el partit més votat, CiU, no ha mostrat cap interès en què el nostre grup, amb qui ha governat aquest mandat i que va votar a favor de Santi Vivet fa quatre anys, sense cap acord de govern, ans al contrari, per tal que podés iniciar el mandat amb la màxima fortalesa possible. A vegades la política peca de curterminista, i a vegades de memòria curta. CiU sols ha volgut tenir una trobada protocol·lària, sense contingut, sense fer-nos conèixer què volen fer i com ho volen fer, més enllà que no es veuen governant amb els seus set regidors i prou. Entenem doncs que no hi ha cap tipus d’interès ni d’obtenir una abstenció del nostre grup, així que nosaltres tampoc ni en l’hem plantejat.

Així, tot fa pensar que restarem a l’oposició en aquest mandat on el govern estarà liderat per la CiU de Santi Vivet i Manel Romans.
No tenim cap problema en assumir aquest rol, ho farem des de la responsabilitat i la fermesa en els nostres principis polítics i el nostre programa, com ho hem fet en altres mandats enfront la majoria absoluta del PSC de Miquel Franch o la sociovergència. I treballarem per no dividir més l’esquerra en el nostre poble, intentant construir ponts de diàleg, col·laboració i confiança amb els partits que vulguin en un futur construir una alternativa de progrés a Torelló, des de la pluralitat.
Treballarem, tant com la força dels electors ens han donat, perquè es mantinguin, com a mínim, els avenços en les àrees que vam portar en el darrer mandat, Comerç i Turisme, Educació, Seguretat, Ciutadania Activa, en Infraestructures, en Joventut, Habitatge i Medi Ambient i que es puguin portar a terme diferents projectes que han quedat en el tinter, com ara la Sala Polivalent i la consulta sobre els usos del camp de futbol del barri de Montserrat.
Treballarem per aprofundir en la transparència, perquè no es facin passos enrere en la participació sinó endavant, perquè es tinguin en compte tots els barris i perquè es mantingui els serveis municipals.
Treballarem perquè es puguin redefinir les polítiques d’ocupació i les de serveis socials, amb una visió integral de la població alhora d’activar polítiques socials i d’ocupació.
I també treballarem perquè no torni la tebior en temes nacionals com passava no fa gaire temps, protagonitzada per regidors i alcalde del partit que segur que governarà i dels partits que semblen que estan interessat en entrar al govern.

Com deia l’amic Joan, Justícia Social i Llibertat Nacional, els dos fars indestriables del nostre camí a fer a través de la política.